Waar kunnen we je mee helpen?
Waar kunnen we je mee helpen?

Waar kunnen we je mee helpen?

Mijn account

Log nu in en ontdek alles wat Tennisleraren te bieden heeft.

Inloggen

Lid worden

Ontdek nu de vele voordelen als lid van VNT!

Ontdek

IN DE SCHIJNWERPERS KO ALEWIJN

‘Ik probeer mijn leerling dingen aan te reiken, zodat hij denkt: verrek, daar moet ik aan werken.’(quote Ko Alewijn)

Enthousiast, bijna onstuimig, zo zou je Ko Alewijn (1942), oud tennistrainer bij TV Hoofddorp, in een paar woorden kunnen omschrijven als hij over zijn vak praat. Op een middag in februari zit hij tegenover me en in zijn relaas is hij soms bijna niet te stoppen. Alewijn weet het van zichzelf. “Ja, meissie” zegt hij hartelijk, “Ik ben een echte leraar, een echte verteller en soms niet te stoppen. Dus als het nodig is moet je me maar afkappen.” Maar het is niet nodig. Al is het af en toe wel moeilijk om hem bij te houden, want net als zijn leeftijdgenoot en vakbroeder Hans van Stralen (zie VNT nieuwsbrief van december 2019), zit Alewijn vol verhalen die eruit moeten. Soms allemaal tegelijkertijd, zo lijkt het wel.

Alewijn, die véél jonger oogt dan 76, werd pas op vrij late leeftijd tennisleraar. 27 was hij. “Ik had voorheen allerlei dingen gedaan, totdat een vriendje tegen mij zei: ‘Je moet naar het CIOS, want sport is je lust en je leven.’ Dat heb ik gedaan. En het is de beste beslissing in mijn carrière geweest. Dat vind ik nog steeds. Ik deed de specialisatie tennis bij Gerard de Smit, een hele inspirerende man en oud bondstrainer. Toen ik die had afgerond ben ik al heel snel begonnen met een lesgroepje bij TV Hoofddorp. De club groeide, het aantal leerlingen groeide en steeds meer pupillen van mij gingen trainen bij de bond. Dat leidde ertoe dat ik op een gegeven moment werd gevraagd om Districts Tennis Leraar te worden in Haarlem. Dat heb ik een paar jaar gedaan totdat de boel samen ging met Noord Holland. Omdat ik alléén tennisles geven te eenzijdig vond ben ik ook als gymleraar aan de slag gegaan op meerdere scholen in de Haarlemmermeer. Dat kon want ik had ook mijn Lagere Onderwijs Akte gehaald.” Alewijn met een glimlach: “Het is wel grappig om te zeggen dat ik op school nog heb lesgegeven aan Tallon Griekspoor toen hij een klein apie was en aan zijn broertje Scott.”

Alewijn, een man bij wie het echt om de inhoud draait, wilde zich tijdens zijn loopbaan blijven ontwikkelen. Dus besloot hij terwijl hij nog bezig was met zijn opleiding aan het CIOS, om zich aan te melden bij de VNT. En tot op de dag van vandaag is hij lid. “Ik heb vaak meetings en studiedagen bezocht. Die waren altijd heel interessant.” zegt Alewijn enthousiast. “Ik ben zelfs nog een tijdje woordvoerder van het interim bestuur van de VNT geweest, toen het niet goed ging met de VNT, en het bestuur was opgestapt. Met een aantal andere mensen heb ik toen onder andere geholpen om de jaarlijkse studiedagen te laten doorgaan. Erg leuk om te doen!”

Eind vorig jaar verraste je de VNT met een e-mail in reactie op het interview met oud tennistrainer Hans van Stralen. Je schreef: ‘Dank voor het ‘In De Schijnwerpers’ relaas in de nieuwsbrief. In bijna elke alinea stond wel iets wat me aansprak’. Wat sprak je zo aan in het verhaal van Van Stralen?

“Beslist niet alles sprak me aan, maar Van Stralen benoemt wel een aantal zaken die ik ook zie. Bijvoorbeeld het feit dat vroeger het bestuur van een vereniging tegen je zei: ‘Joh regel het maar’. Dat is nu totaal veranderd. Dat zie je bijna nooit meer. De rol van de tennisleraar binnen de club is nu echt heel anders. De trainer is vaak geen centrale figuur meer. De betrokkenheid van de leden, althans, dat zie ik bij mijn eigen club, vind ik ook afgezwakt. Ga maar eens naar een ALV. Daar mogen vragen worden gesteld. Maar wat komt eruit? Het is minimaal! Vroeger hadden we ook een hoog prestatieve groep. Waar is die gebleven? Gaandeweg de jaren zijn dit soort zaken allemaal weggezakt, vervlakt. Heel jammer.”

Als je met een tennisleraar praat die al zó lang meegaat dan word je natuurlijk nieuwsgierig naar hoe het vroeger ging in vergelijking met nu. We zoomen daarom in op een aantal zaken maar wel met een positieve insteek. Wat gaat er nu beter dan vroeger? We beginnen met een blik op de trainers en trainingen.

“Ik weet niet of het nu beter gaat” zegt Alewijn een beetje peinzend. “Wat bij mij altijd voorop staat is het resultaat in meerdere opzichten. Als het goed gaat, dan heb je een beter resultaat. Maar wanneer ben je goed? Als je goeie pupillen hebt? Als je goeie pupillen hebt dan trekt dat wel andere goeie spelers aan. Kijk bijvoorbeeld naar Cees Houweling, vroeger trainer bij Popeye Goldstar. Iedereen ging bij Cees trainen, want hij had goeie resultaten. Dan moet het een goeie trainer zijn geweest, hij moet iets goed hebben gedaan. Ik denk dat het er trouwens niet alleen om gaat of je een goeie trainer bent, de hele entourage telt mee.” Alewijn valt even stil en vervolgt dan: “Als trainer ben je geen tovenaar. Ik probeer mijn leerling dingen aan te reiken, zodat hij denkt: ‘Verrek, daar moet ik aan werken.’ Dat vind ik belangrijk. Tennis is natuurlijk een technisch spelletje, het verandert voortdurend, het is geen eenheidsworst. Kleine kinderen moet je het gevoel geven dat ze de bal over het net kunnen spelen, voor een langere periode. Daarna ga je pas de volgende stapjes nemen, je moet niet te hard gaan.”

“Wat ik wel een redelijke verbetering vind”, zegt Alwijn plotseling op een toon van ‘Als ik dan tóch iets moet noemen…’ is dat kinderen nu met verschillende soorten ballen spelen. Alhoewel ik dat vroeger ook al deed, met het materiaal dat toen in gebruik was. En op kleine baantjes spelen deed ik trouwens óók al.

Wat je tegenwoordig ook zo vaak ziet en waar ik het helemaal niet mee eens ben, is dat ze de tennisles combineren met conditietraining. Dan denk ik: ‘Man! Laat ze intensief ballen slaan, daar leer je wat van en je werkt tegelijk aan de conditie!’ Ik zie ook te weinig inhoud en er wordt te weinig gelet op de uitvoering in de breedste zin…Maar ja, dat is denk ik terug te voeren op de hele maatschappij van nu…”

De tennisvereniging en de rol van de trainer kwamen zojuist al ter sprake. Laten we er nog wat dieper op ingaan. De trend is al een tijdje dat clubs leeglopen en de animo voor de tennisport afneemt. Zie jij nu iets positiefs gebeuren bij de clubs?

“Ik vind het moeilijk. De belangstelling voor het echte verenigingswerk, het opbouwen vanuit recreatie naar middenmoot, en vanuit middenmoot naar  prestatie, dat zie je bijna niet meer. Bij ons op de vereniging is er zelfs een periode geweest dat er op zondag geen competitie meer werd gespeeld, ongelofelijk! Er was gewoon geen animo. Op dit moment moet alles alleen maar leuk zijn. Dat zie je ook terug in de hele maatschappij. Ik houd van structuren, afspraken, maar daar kan men tegenwoordig niet meer tegen. Je mag toch wel een beetje zweten en je best doen?”

En de KNLTB? Wat doen zij goed?

“Ik heb er allemaal niet zoveel mee.” zegt Alewijn nu een beetje narrig.  “Ongeveer twee jaar geleden kwam er eens een man van de KNLTB bij ons op de club om voorlichting te geven over het benaderen van vrijwilligers, maar er is niets uitgekomen. Allemaal gebakken lucht. Ik mis echte daadkracht!”

In je e-mail aan de VNT schreef je: ‘Ik ben geen sombere, chagrijnige oude man die achter de geraniums zit. Er is nog genoeg te doen in ons tenniswereldje!’ Dat klinkt actief en positief. Wat zou je nog willen doen?

“Ik zou er wel aan willen meewerken dat we uit die neerwaartse spiraal komen, zodat we weer meer resultaten gaan boeken. Er wordt best aardig getennist denk ik, maar op een gegeven moment stoppen ze weer, is er geen follow-up…”

Wat zou je dan willen doen om ons uit die neerwaartse spiraal te halen?

“Ik zou zeggen, ga eens in gesprek met ons, met de oude garde! En brainstormen met collega´s en ideetjes inbrengen bij de KNLTB. Ik zou best wel eens bij elkaar willen komen met een groepje.”

Genoeg toekomstmuziek voor Alewijn dus. Als ik zeg: ‘Aan het werk, Ko!’ moet Alewijn lachen. Dan nemen we afscheid. Alewijn gaat de februaristorm weer in, terug naar Hoofddorp.

Actueel

  • Handige Website Links

    15/03/2022
  • Elementor #22072

    05/02/2022
  • Nieuwsbrief Tennisplayer – November

    03/12/2021
Meer nieuws
Copyright © 2019 - Vereniging Nederlandse Tennisleraren - Design & Realisatie: Webheads B.V.