Waar kunnen we je mee helpen?
Waar kunnen we je mee helpen?

Waar kunnen we je mee helpen?

Mijn account

Log nu in en ontdek alles wat Tennisleraren te bieden heeft.

Inloggen

Lid worden

Ontdek nu de vele voordelen als lid van VNT!

Ontdek

EVEN KENNISMAKEN MET…
MAURITS VAN BUREN (ADVOCAAT)

Al vele jaren is juridische dienstverlening één van de belangrijkste pijlers van de VNT. Als je met een juridische vraag of een juridisch probleem zit, dan kun je als lid voor een heel gunstig tarief geholpen worden door een advocaat (zie de website voor de voorwaarden). Maar wie is deze man of vrouw eigenlijk? Maurits van Buren, van het Amsterdamse kantoor Zilver Advocaten(1) . En al weer zes jaar. De hoogste tijd dus om eens nader kennis te maken.

Op een zonnige herfstmiddag in oktober word ik door Van Buren ontvangen op zijn door daglicht overspoelde kantoor. Wie zich bij een advocaat misschien een droge, wat formele figuur voorstelt, heeft het mis. In ieder geval als Van Buren tegenover je zit. Hij is halverwege de dertig, opgewekt, sportief, creatief, èn niet onbelangrijk, zeer bevlogen. Van Buren is herstellende van een verkoudheid en praat en lacht nog met schorre stem.

Om maar met een voor de hand liggende vraag te beginnen: tennis je zelf? “Nee, ik tennis zelf niet maar ik heb het wel een paar keer gedaan. Ik speel dus niet op structurele basis, laat ik het zo zeggen.” Van Buren lachend: “Ik kan dus een beetje tennissen, maar ik denk dat er heel wat tennisleraren zijn die op- en aanmerkingen zullen hebben.”

Wat voor andere sport doe je wel? “Ik heb tijdens mijn studententijd heel veel geroeid, op hoog niveau, en daarna heb ik nog een paar jaar gecoached. En nu ga ik af en toe hardlopen en wandel ik regelmatig. In het verleden heb ik ook veel gesquashed.”

Dus je houdt van sport? “Ja, zeker! Toen ik in de advocatuur ging, ben ik daarom ook naar een kantoor gegaan dat gespecialiseerd was in sportrecht. Zo ben ik erin verder gegaan. Ik heb veel sportzaken gedaan. Ik heb bijvoorbeeld voetballers en voetbaltrainers maar ook veel sportbonden geadviseerd. Destijds kwam ik ook regelmatig op Papendal. Ik heb dus altijd wel een nauwe band onderhouden met de sportwereld.”

Je zat dus al in de sporthoek, maar hoe ben je dan betrokken geraakt bij de VNT? “Dat is een lang verhaal. Mijn neef heeft mij jaren geleden een keer uitgenodigd om op een Challenger een lezing te geven over een juridisch onderwerp, als ik me goed herinner over sport en aansprakelijkheid. Daarna ben ik met wat mensen in gesprek gekomen, en vervolgens via via met Pons Jan Vermeer, destijds de voorzitter van de VNT.”
Dus het ging onder andere via jouw neef en Pons Jan en inmiddels zijn we al weer zes jaar verder! “Daar zit ik zelf ook even van te kijken. De samenwerking beviel goed!”

Je krijgt vragen binnen via de mail maar als het nodig is procedeer je ook voor een cliënt. Kun je aangeven welke vragen het meest worden gesteld? “Elke vraag is weer anders. Ik krijg wel regelmatig vragen over contracten. Dat een tennisleraar en een tennisvereniging bijvoorbeeld nieuwe afspraken willen gaan maken en dat de tennistrainer mij dan vraagt om eens te kijken naar de door de vereniging voorgestelde voorwaarden. Dan adviseer ik daarover. Andersom zie je het ook, als één van de partijen, bijvoorbeeld de tennisleraar, het contract wil beëindigen. Daar komen ook regelmatig vragen over. Mag je het contract wel tussentijds opzeggen? Is het contract stilzwijgend verlengd? En onder welke voorwaarden? Wat je ook ziet gebeuren is dat een tennisleraar die een tijdje bij een ander heeft lesgegeven voor zichzelf wil starten, en dan alle leerlingen meeneemt. Dat kan óók een issue opleveren. Zeker als een tennisschool een heel leerlingenbestand heeft opgebouwd, want dan zijn ze hun goodwill kwijt. Meestal zijn daarover van te voren afspraken gemaakt, bijvoorbeeld via een relatiebeding.”

En als het aankomt op een procedure, wat voor zaken zijn dat dan meestal? “Dat kan bijvoorbeeld gaan over ontslag van een tennisleraar. Denk bijvoorbeeld aan iemand die al vijfenvijftig is en al die tijd bij één en dezelfde tennisvereniging heeft gewerkt en dan na dertig jaar plotseling te horen krijgt: ‘We gaan met een ander verder’. In dat soort gevallen kunnen wij optreden en de zaak desnoods aan de rechter voorleggen. Dat kan ook als er discussies over loondoorbetaling zijn. Dat een werkgever, de tennisschool of de vereniging zegt: dit is het enige wat ik betaal. Maar dan blijkt er toch iets anders te zijn afgesproken. Dan kunnen wij de zaak aan de rechter voorleggen en ervoor zorgen dat de afspraken alsnog worden nagekomen. Dat soort type zaken komen wij regelmatig tegen. Maar zoals ik net al aangaf, we zien ook zaken over concurrentie- en relatiebedingen: bijvoorbeeld wanneer een tennisleraar voor zichzelf wil starten en er discussie is over de vraag of de leraar zijn of haar leerlingen mag meenemen. Ook dat kan in sommige gevallen resulteren in een juridische procedure.”

Je bent al ongeveer zes jaar bezig voor de VNT, heb je in die zes jaar iets zien veranderen in de tenniswereld? “Ik ben wel voorzichtig met mijn waarneming, want ik zie natuurlijk maar een heel klein onderdeel van het spectrum. De VNT heeft zo’n zeshonderd actieve leden en daar zie ik maar een heel klein stukje van. Maar als ik dan toch iets moet noemen, dan zou ik zeggen dat het mij opvalt dat steeds meer tennisleren voor zichzelf beginnen. Toen ik startte bij de VNT zag ik nog veel tennisleraren met een dienstverband, die dus werknemer waren. En als ik dan kijk naar de zaken die nu voorbij komen, dan valt me op dat steeds meer tennisleraren als ZZP´er werken.”

Je hebt er destijds voor gekozen om een rechtenstudie te gaan doen en om advocaat te worden. Wat motiveerde je bij die keuzes, wat is jouw ‘why’? Van Buren moet lachen. “Ik wist dat deze vraag ging komen! Het is een lang verhaal. Ik wilde eerst naar de kunstacademie, maar dat ging uiteindelijk niet door. Toen ben ik rechten gaan studeren. En gaandeweg de rit ben ik dat steeds leuker gaan vinden. Zeker het praktiseren ervan. Dat vind ik gewoon ontzettend leuk. Het is soms heel complex werk, uitdagend werk ook, en tegelijkertijd kun je mensen echt helpen. Bij sommige mensen zie je dat ze sterker uit een conflict komen, dat het zelfvertrouwen en de fighting spirit toenemen. Dat draagt er meestal toe bij dat de zaak goed kan worden opgelost. De wederpartij realiseert zich dan: die kunnen we dus niet alles maken. Dat vind ik mooi om te zien. Als advocaat kun je dat verschil maken en dat vind ik gewoon heel erg leuk.”

Dan ben ik nog wel even nieuwsgierig, want de kunstacademie is natuurlijk iets heel anders dan de advocatuur… “Ik moet ook wel zeggen dat de studie in het begin soms wat droog en theoretisch was. Maar uiteindelijk werd het steeds interessanter. Nu schrijf ik bijvoorbeeld heel veel, heb ik iedere maand een blog (zie: www.zilveradvocaten.nl) over verschillende juridische onderwerpen, wat in wezen ook creatief werk is. Maar je hebt helemaal gelijk, de kunstacademie en de advocatuur zijn twee hele verschillende dingen.”

Tussen het spelen van een wedstrijd en de advocatuur zit een leuke overeenkomst: je wilt winnen, het maximale eruit halen. Wat voor een ‘speler’ ben jij? Van Buren lacht weer en zegt zonder veel aarzeling: “Hard op de inhoud, zacht op de persoon. Je haalt in mijn ervaring de beste resultaten door met elkaar op een constructieve manier in gesprek te gaan. Begin met respect te hebben voor elkaar. Dat is mijn uitgangspunt. Aan de andere kant, als iemand fout zit, vind ik ook dat je dat mag benoemen. Als je het vergelijkt met een tenniswedstrijd: je speelt tot het uiterste, maar je blijft wel sportief naar elkaar toe. En je laat je natuurlijk ook niet gek maken door je tegenstander. Je kunt altijd een keer een bal missen, maar dan zorg je ervoor dat je de volgende bal weer goed slaat, zo benader ik het.”

Tot slot, je bent dus niet zo’n tennisser, maar heb jij voorbeelden in de (tennis)sport die jij inspirerend vindt? “Ik zat al na te denken, anticiperend op dit gesprek. Ik heb het boek van Andre Agassi gelezen. Ik vond zijn verhaal echt heel boeiend. Als je die levensloop meekrijgt…Wat die man allemaal heeft meegemaakt, ongelofelijk!”


(1)Zilver Advocaten behartigt de belangen van alle VNT-leden, ongeacht hoedanigheid (tennisleraar, tennisschool). Mocht in een specifiek geval onverhoopt sprake zijn van een mogelijk belangenconflict, dan zal altijd in goed overleg met het betrokken VNT-lid/de betrokken VNT-leden worden gezocht naar een passende oplossing www.zilveradvocaten.nl

Actueel

  • Handige Website Links

    15/03/2022
  • Elementor #22072

    05/02/2022
  • Nieuwsbrief Tennisplayer – November

    03/12/2021
Meer nieuws
Copyright © 2019 - Vereniging Nederlandse Tennisleraren - Design & Realisatie: Webheads B.V.