Hierbij de eerste digitale nieuwsbrief van Tennisplayer.net in 2021 met onderstaande 9 items. Log in op tennisleraren.nl en click vervolgens op het tabblad tennisplayer en click op tennisplayer.net.
TIP VAN HANS: nr.3 en nr. 5 zijn heel leerzaam.
1. De nieuwe highspeed opnames van de volley van Dominic Thiem en tevens een interactief forum met beelden van de klassieke slice van Ken Rosewell met zijn slice uit rechte, half gesloten en gesloten voetenstand (1’05”).
2. Een nieuwe toepassing om de beelden van jezelf of een leerling te uploaden en vervolgens te vergelijken met één van de slagen van diverse topspelers: vandaag de forehand.
3. John Yandell: De moderne backhandslice voor dubbelhandige spelers. In dit filmpje (5’12”) worden allereerst verrassende percentages genoemd van het gebruik van slice door vier enkelhandige backhandspelers Federer (42%), Thiem (35%), Wawrinka en Dimitrov (10%) tegenover drie dubbelhandige spelers Djokovic (18%), Murray (33%) en Nadal (37% !!).
Alle dubbelhandige spelers gebruiken een moderne backhandslice, waarbij het racketblad naar de grond wijst na het raken van de bal en dus aan het begin van de uitzwaai. Er wordt daarbij ingegaan op technische aspecten als a) greep in de uitgangshouding b) voetenstand en c) achterzwaai en tactische aspecten als balbaankeuze (variatie) en situationeel gebruik van de slice.
4. Dave Hagler schrijft in zijn 5e artikel over Spacing het ruimte maken bij de geslagen volleys. Dat gaat vergezeld van drie slow-motion filmpjes*. *Note Hans: Je kunt zien dat, door het raakpunt op schouderhoogte, de slagruimte (slagbreedte) groot dient te zijn.
5. John Yandell beschrijft, in dit artikel met videobeelden, hoe door het bestuderen van slow-motion videobeelden van de ogenschijnlijke prima forehand van Sam en deze te vergelijken met de forehand van Djokovic er gekomen wordt tot twee simpele technische correcties met onmiddellijk positief gevolg voor de kwaliteit van Sam’s forehand. Opvallend is dat beide correcties de balansarm betreft en niet de slagarm!
6. Peter Underwood duikt de geschiedenis in. Rod Laver behaalt in 1968 zijn 2e Grandslam, zeven jaar nadat hij zijn eerste grandslam heeft gewonnen. Wat onderscheidt hem van andere spelers om zo een prestatie te kunnen leveren?
7. Jim Facette toont 14 foto’s van de service van Roger Federer.
8. Corky Cramer heeft weer een leuke tekening gemaakt over de ‘Covid Poach’, dus poachen binnen de 1,5m samenleving.
9. Jeff McCullough beschrijft een ontmoeting in een vliegtuig met Rod Laver waarop zijn psychologische principes op proef wordt gesteld. Rod Laver zegt geen sportpsychologen nodig te hebben gehad, want het ging hem alleen om de wil om te winnen, proberen te winnen en niet te verliezen, kosten wat het kost. Op de vraag of het hem dan niet om de ‘beste inzet’ gaat, antwoordt Laver dat ‘die beste inzet niet winst hoeft op te leveren’. Ook Tom Okker komt nog voor in dit verhaal. Want op de vraag of hij die gemakkelijk gemiste smash op beslissend punt in de beslissende tie-break tegen Tom Okker in 1975 nog herinnerde, toonde Laver slechts een glimlach.
Hans Jorna