Waar kunnen we je mee helpen?
Waar kunnen we je mee helpen?

Waar kunnen we je mee helpen?

Mijn account

Log nu in en ontdek alles wat Tennisleraren te bieden heeft.

Inloggen

Lid worden

Ontdek nu de vele voordelen als lid van VNT!

Ontdek

Hierbij de 7e digitale nieuwsbrief van Tennisplayer.net in 2021 met onderstaande 10 items. Log in op tennisleraren.nl en click vervolgens op het tabblad tennisplayer en click op tennisplayer.

Hans Jorna: “artikel nr.5 (oefeningen voor touch), nr.6 (speler/coach relatie) en de grappige tekening bij nr. 9 zijn zeker de moeite van lezen waard”.

  1. High speed archief: Garbine Muguruza Backhand Return. Er worden super slowmotion beelden getoond van de backhandreturn op 1e en 2e service van zowel L als R.

   2. interactief Forum: Karen Khachanov Service waarin o.a. discussie plaats vindt over het meer endoroteren in de bovenarm/proneren onderarm bij een service vanaf L naar buiten dan bij een slice naar buiten vanaf R. Vergelijk maar eens de beelden van service nr.1 met service nr.2

    3. Naar de bal kijken: Deel 3 door Paul Hamori. In dit laatste artikel van een serie van drie wordt Roger Federer nog steeds als voorbeeld genomen tijdens een foto-onderzoek van het kijkgedrag. Samenvattend komt hij aan de hand van Roger Federer tot de volgende tips: a) Draai je hoofd richting je racketkant b) Focus op je hand-racket complex c) Verklein je gezichtsveld om onnodige visuele informatie tot je te nemen d) probeer niet meteen naar het resultaat van de bal te kijken, maar houdt je ogen nog even op het raakpunt gericht (sluit desnoods even je ogen om dat te snel nakijken tegen te gaan).

     4. Opwaartse beweging bij de service: Meest complexe beweging binnen de sportwereld? door Brian Gordon PhD. Het gaat hier om de fase van de opwaartse swing vanuit het laagste punt van het blad na de valactie in de nek. Hij beschrijft 9 deelbewegingen die bijdragen aan de snelheid van het blad in die opwaartse swing. Dit vergroot het begrip van de bijdragen aan de uiteindelijke snelheid van het racketblad. Maar het helpt niet zozeer bij het aanleren van deze complexe beweging aan de leerlingen, omdat het zo complex is dat je die niet bewust uit kunt voeren/bij kunt sturen. Naast het artikel is er ook een video van 16’37’ die dit toelicht.

      5. Drills voor het ontwikkelen van touch: deel 3, door Dave Hagler Touch wordt omschreven als het vermogen om de snelheid, spin en baan van de bal te doseren. Vier oefeningen om touch te ontwikkelen passeren de revue: a)volley afstoppen en weer terug volleren b) mini veld cross en steeds crosser spelen en dan weer terug naar de andere kant steeds crosser (dus bijv. eerst FH cross en daarna naar de BH cross en steeds korter cross) c) bal op net laten stuiten en daarna in de vier servicevakken de rally met touch uitspelen d) idem maar nu in één service vak. Volleys mogen alleen opwaarts gespeeld worden bij oefening c) en d).

       6. De speler-coach relatie verbeteren, deel 2, door Kyle Lacroix. Wil de coach succesvol zijn of wil hij dat zijn speler succesvol is? Het is vaak moeilijk voor de speler om ego van de coach te onderscheiden van kennis. Vaak durft hij uit beleefdheid niet te weerspreken.  Bij een goede speler-coach relatie is het niet de coach die bepaalt, maar komt de beslissing in gezamenlijk overleg tot stand. Discipline moet niet gaan over straffen maar over hoe een speler een hogere standaard kan bereiken. Spelers zullen je technieken, drills en coaching  al dan niet onthouden. Maar wat ze zeker zullen onthouden is de coach als mens en hoe ze zich bij die coaches voelden.

        7. Onverstoorbaar: Whitney Reed deel 5 door C.F.Stewart: Deze vijfde aflevering over Whitney Reed beschrijft wederom zijn drang naar ongezonde levensstijl, ego en verlangen naar die ene mooie bal voor veel publiek.

         8. Tour Portrait door Jim Fawette: Foto’s van Bianca Andreescu

          9. Miss Hits van Corky Cramer: Historische Overwinningsvieringen

           10. Klassieke Video: De jonge Martine!. Een 5’12’’ video over Martine Hingis! Opvallend is het vaak weglachen van fouten en het sluiten van haar ogen tijdens het raken van de bal (zie ook nr. 3 ‘naar de bal kijken’).

            Hans Jorna

Actueel

 • Handige Website Links

  15/03/2022
 • Elementor #22072

  05/02/2022
 • Nieuwsbrief Tennisplayer – November

  03/12/2021
Meer nieuws
Copyright © 2019 - Vereniging Nederlandse Tennisleraren - Design & Realisatie: Webheads B.V.