Hierbij de 6e digitale nieuwsbrief van Tennisplayer.net in 2021 met onderstaande 10 items. Log in op tennisleraren.nl en click vervolgens op het tabblad tennisplayer en click op tennisplayer.
Hans Jorna: “artikel nr.5 (oefeningen voor touch), nr.6 (speler/coach relatie) en 10 (overdreven leren/overcorrecties) zijn zeker de moeite van lezen waard”.
1. High speed archief: Garbine Muguruza Forehand Return. Er worden met een 1e service ballen meer naar buiten, binnen reikwijdte en op het lichaam geserveerd. In het eerste geval een jab-step maar R-voet en daarna met linker voet naar de bal toe tijdens slag. In tweede geval slechts een pivotstep met rechtervoet. In het derde geval wegdraaiend (ruimte-makend) voetenwerk. Bij return op 2e service is de uitgangspositie meer op de baseline in plaats van achter de baseline. De zwaai is vrijwel gelijk als bij return op 1e
2. interactief Forum: Karen Khachanov Backhand waarin de dubbelhandige backhand met twee rechte armen van de top 25 speler bediscussieerd wordt.
3. Naar de bal kijken: Deel 2 door Paul Hamori. Dit artikel maakt melding van een foto-onderzoek van het kijkgedrag van Roger Federer, zonder met een verklaring daarvoor te komen. Federer vernauwd zijn gezichtsveld tijdens 82% van zijn drives (slechts bij 17% van zijn drives houdt hij zijn ogen wijd open!). Na het raakpunt sluit hij zijn ogen zelfs geheel in 16% van het aantal gevallen (forehand) en 13% (backhand). Bij de forehandhandvolley blijven zijn ogen in 91% wijd open tegen 34% bij zijn backhand. Al eerder is vastgesteld dat Federer ook na het raakpunt nog naar dat raakpunt blijft kijken.
4. Het meten van vaart en spin in je spel; door John Yandell. Er wordt uitgelegd hoe je de snelheid van de bal (radar) en de hoeveelheid spin (camera/telefoon met 1000 beeldjes per seconde) gemakkelijk zelf kunt meten
5. Drills voor het ontwikkelen van touch: deel 2, door Dave Hagler
Touch wordt omschreven als het vermogen om de snelheid, spin en baan van de bal te doseren. Vier oefeningen om touch te ontwikkelen passeren de revue. a)opgegooide bal opvangen op je racket 2) overspelen en telkens bal opvangen op je racket en dan weer terugspelen 3) bal hoog houden met beetje backspin 4) idem met veel backspin
6. De speler-coach relatie verbeteren, door Kyle Lacroix. Wanneer je de speler/coach relatie verbetert, dan voelt de speler zich meer op zijn gemak om zijn grenzen te verleggen, zal hij meer risico durven nemen op zijn prestaties te verbeteren en eerder 100% inzet tonen. Niet wat de coach doet maar hoe hij het doet, speelt daarbij een belangrijke rol. Het gaat om begrijpen, verbinden en communicatie. De speler participeert in zijn eigen leerproces. Draai de rollen ook eens om en zet de leerling in de leraar-rol. Feedback is gericht op de taak/opdracht en niet oordelen op de persoon (karakter). Niet wat je zegt, maar hoe je het zegt, is belangrijk. Het gaat om inzicht in communicatie.
7. Onverstoorbaar: Whitney Reed deel 4 door C.F.Stewart: Deze vierde aflevering over Whitney Reed heeft een hoog RTL Boulevard gehalte over feesten en een auto-ongeluk.
8. Tour Portrait door Jim Fawette: Foto’s van Rafael Nadal.
9. Miss Hits van Corky Cramer: Slager Jongen
10. Klassieke Les door Dave Hagler: Overdreven leren: drives. Leren door middel van een overdreven situatie neer te zetten of aandachtspunt mee te geven, opent een geheel nieuwe manier van leren. Men is niet bang om fouten te maken en begrijpt misschien nu wel het doel waar de leraar naar toe wil werken. Voorbeeld 1: leg de baseline 2 meter dieper neer en vraag tussen de oude en nieuwe baseline te spelen. Dat creëert meer diepte. 2) laat ze de bal in het zij-gaas slaan om scherpere hoeken te leren maken. 3) om eerdere raakpunten uit te lokken laat je je leerling cross spelen.4) om de armspanning te verbeteren kun je het verschil laten voelen tussen geheel ontspannen en keihard knijpen. Juist die overdrijving leert meer gevoel te creëren over de mate van spanning in je arm. 5) om meer gevoel te krijgen of dosering spin, kun je je leerling vragen met verschillende hoeveelheden spin te slaan, van vlak tot extreme topspin. Datzelfde kan met vaart.
Hans Jorna