Waar kunnen we je mee helpen?
Waar kunnen we je mee helpen?

Waar kunnen we je mee helpen?

Mijn account

Log nu in en ontdek alles wat Tennisleraren te bieden heeft.

Inloggen

Lid worden

Ontdek nu de vele voordelen als lid van VNT!

Ontdek

Hierbij de vijfde digitale nieuwsbrief van Tennisplayer.net in 2021 met onderstaande 10 items. Log in op tennisleraren.nl en click vervolgens op het tabblad tennisplayer en click op tennisplayer.

Hans Jorna: “artikel nr.3, 5 en 10 zijn zeker de moeite van lezen waard”.

 1. High speed archief: Garbine Muguruza Service: Ze toont een sterke dubbelhandige backhandgrip, met haar speelhand eastern backhand en andere hand in semi-western forehandgreep. Dat geeft de mogelijkheid om beide handen goed achter het racket te zetten. Ze toont (n.b. in deze trainingssituatie!) een constant raakpunt met voldoende slagruimte en volledige doorzwaai over de rechterschouder.
 2. interactief Forum: Karen Khachanov Forehand waarin de onorthodoxe forehand-stijl van deze top 25 speler wordt bediscussieerd.
 3. Naar de bal kijken: Deel 1 door Paul Hamori.

Dit artikel is een inleiding op een serie over het ‘kijken naar de bal’. Roger Federer wordt met video-opname aangehaald als de beste balwaarnemer van deze tijd.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het contact tussen racket en bal niet echt kan worden gezien omdat het te snel gaat voor het menselijk zenuwstelsel om real-time te verwerken.  Mogelijk kan het wel worden waargenomen binnen de grenzen van de snelheid van de zenuwoverdracht. En een betere perceptie van contact vertaalt zich in beter contact.

Opmerking Hans: vroeger was “kijken naar de bal” één van de meest gebruikte aandachtspunten van een gemiddeld tennistrainer.  Eén van de voordelen van het “kijken naar de bal”, merkte ik later in mijn carrière,  is in ieder geval dat je leerling minder gefocust is op de slag zelf, waardoor die mogelijk natuurlijk verloopt!

 1. De zware bal in huidige pro tennis, door John Yandell

Een zware bal slaan is een combinatie van spin en vaart. Het artikel toont een fraaie tabel met verschillen in spin-omwentelingen per minuut voor forehand en backhand van verschillende spelers. Zowel spin als vaart zijn de afgelopen jaren toegenomen

 1. Drills voor het ontwikkelen van touch: deel 1, door Dave Hagler

Touch wordt omschreven als het vermogen om de snelheid, spin en baan van de bal te doseren. Diverse oefeningen om touch te ontwikkelen passeren de revue.

 1. Tour Slagen: De service van Kei Nishikori door John Yandell:

Yandell laat een mogelijke oorzaak zien van de polsblessure van Kei Nishikori, bij de service een gebrek aan rotatie in de schouder/bovenarm en een overdreven polssnap meteen na het raakpunt.

 1. Onverstoorbaar: Whitney Reed deel 3 door C.F.Stewart: De derde aflevering over topspeler Whitney Reed (geboren 1932) die toppers heeft verslagen als Rod Laver, Roy Emerson, Frank Sedgman, Manuel Santana, maar nooit de kwartfinale van een Grand Slam heeft bereikt.
 2. Tour Portrait: Jim Fawette: Foto’s van Venus Williams.
 3. Miss Hits van Corky Cramer: Voeten van cement
 4. Klassieke Les door Damien Lafont: Hoofdfixatie en het mentale spel

Als gebruikelijke voordelen van hoofdfixatie tijdens het raakpunt worden genoemd: balans, precisie in uitvoering en controle van de sweetspot. In dit artikel goed ingegaan op het mentale voordeel namelijk niet alvast kijken naar het resultaat maar in het hier en nu blijven en dus een betere concentratie.  Ook het verkrijgen van meer zelfvertrouwen wordt al belangrijke factor gelinkt aan hoofdfixatie.

Hans Jorna

Actueel

 • Handige Website Links

  15/03/2022
 • Elementor #22072

  05/02/2022
 • Nieuwsbrief Tennisplayer – November

  03/12/2021
Meer nieuws
Copyright © 2019 - Vereniging Nederlandse Tennisleraren - Design & Realisatie: Webheads B.V.