Waar kunnen we je mee helpen?
Waar kunnen we je mee helpen?

Waar kunnen we je mee helpen?

Mijn account

Log nu in en ontdek alles wat Tennisleraren te bieden heeft.

Inloggen

Lid worden

Ontdek nu de vele voordelen als lid van VNT!

Ontdek

NIEUWSBRIEF TENNISPLAYER SEPTEMBER 2021

Door vakantie een aantal weken vertraagd, hierbij de 9e digitale nieuwsbrief van Tennisplayer.net in 2021 met onderstaande 10 items. Log in op tennisleraren.nl en click vervolgens op het tabblad tennisplayer en click op tennisplayer.

Tips van Hans Jorna:  Artikel nr.3 geeft fraaie super slow-motion beelden van het balcontact met de snaren. Artikel 4 toont een John Yandell die zijn eigen lesmethode van 30 jaar geleden kritisch bekijkt. In artikel 10 vind je een 12 minuten videofilmpje over de technische elementen in de service van Roger Federer incl. veel slow-motion beelden.

1. High speed archief:  Kei Nishikori: forehands. Super slow-motion beelden van zijn (western) forehand uit zowel open, halfopen als rechte stand.  De getoonde ‘half volleys’ zijn mijns inziens meer ballen die in de opstuit genomen worden dan echte half volleys meteen na de stuit.

2. Interactief Forum: Denis Shapalov Forehand waarin o.a. discussie plaats vindt over zijn telkens explosief loskomen van de grond en de mogelijke blessuregevoeligheid daarvan.

3. Balcontact met 10.000 beeldjes per seconde (Paul Hamori MD): Uit vorig onderzoek met 2400 beeldjes per seconde bleek de contacttijd tussen snaren en bal 5 milliseconden te zijn. Nu bij 10.000 beeldjes per seconde kun je zien dat de bal in de spanning zakt en ongeveer halveert in omvang en wanneer de bal de snaren verlaat dan vervormt de bal tijdens het begin van zijn vlucht. Afhankelijk van racket, soort bespanning en hardheid van de bespanning, blijkt de contacttijd tussen de 3,6 en 4,9 msec te zitten en gemiddeld rond de 4,5 msec. Dit varieert ook met het soort slag (service 3,7, FH-volley 4,1 en forehanddrive 4,3 msec. Ook het halveren van de spankracht levert een 1 msec hogere contacttijd op.

4. Jouw slagen: Miller Forehand door John Yandell: Hij beschrijft de forehand van de leerling die 30 jaar na datum nog steeds de zelfde klassieke forehand heeft als 30 jaar geleden. Maar nieuw inzicht in het beter gebruik van de linkerarm bij het indraaien, leverde meteen meer indraai en daaraan gekoppeld meer vaart op.

5. Side by side video-analyse: leg de video-opname van bijvoorbeeld jouw volley naast die van de profspelers en zoek de verschillen en overeenkomsten.

6. Drills voor het ontwikkelen van touch: deel 5, door Dave Hagler.  Drie oefeningen voor het ontwikkelen van touch ten bate van het verbeteren van de dropshot.  1) speel de bal vóór je op met tegeneffect waardoor die telkens weer naar je terug stuit.2) Vang de aankomende bal in één keer uit de lucht op op je racket (stil leggen), zowel met FH- als BH-kant. 3) slice oorlog: verplicht slice op elke bal in de rally.

7. Mark Winters: Het leven van Tony Trabert (deel 2). Dit verhaal  gaat over Tony Trabert die het tot nr. 3 van de Verenigde Staten schopte in 1951.

8. Tour Portrait door Jim Fawette: Foto’s van Joelia Putinseva

9. Miss Hits van Corky Cramer: Lef

10. Klassieke les: Service technische elementen door John Yandell: Op basis van onderzoek met highspeed video (Roger Federer) toont hij enkele technische elementen van de service:    1. continentalgrip.  2. uitgangshouding geschikt voor latere heup- en schouderdraaiing. 3. klassieke wind-up naar trophee-positie. 4. semi-circulair achterzwaai met diepe lus 5. elleboogstrekking met racket op zijn kant en daarna endorotatie bovenarm en pronatie onderarm 6. Opgooi met rechte arm iets boven raakpunthoogte en vóór je lichaam 7. Uitzwaai eerst naar buiten gericht en dan afbuigend naar linker kant van zijn lichaam.

met vriendelijke groeten

Hans Jorna

Actueel

  • Handige Website Links

    15/03/2022
  • Elementor #22072

    05/02/2022
  • Nieuwsbrief Tennisplayer – November

    03/12/2021
Meer nieuws
Copyright © 2019 - Vereniging Nederlandse Tennisleraren - Design & Realisatie: Webheads B.V.