Waar kunnen we je mee helpen?
Waar kunnen we je mee helpen?

Waar kunnen we je mee helpen?

Mijn account

Log nu in en ontdek alles wat Tennisleraren te bieden heeft.

Inloggen

Lid worden

Ontdek nu de vele voordelen als lid van VNT!

Ontdek

Beste collega’s,

In deze link van de week wil ik met jullie de ITF campagne “serve, rally & score” delen (inmiddels al weer 10 jaar geleden). Doel van de campagne was om tennis als “easy, fun & healthy” weg te zetten vanaf de eerste les d.m.v. het gebruik van zachtere ballen, kleinere banen en laagdrempelige competitievormen.
Ik wil bij dit filmpje benadrukken dat ze hierin drie doelgroepen aanschrijven waarvoor de aangepaste ballen/banen geschikt zijn:

 • Startende kids > smaller courts, slower balls = easy game
 • Sportieve kids (talentjes) > Smaller courts, slower balls = better juniors
 • Startende volwassenen > smaller courts, slower balls = adults play tennis fast

Ik ga er vanuit dat ieder van jullie inmiddels de aangepaste ballen/banen gebruikt voor startende kids; wat ik uiteraard toejuich😊 Mijn beeld is alleen dat in Nederland (en zelfs wereldwijd) betere kinderen snel doorgeschoven worden naar een grotere baan (“race naar de baseline”) en volwassenen nog veelal met harde ballen (vanuit de kar) leren tennissen.

Ik ben benieuwd wat jullie aanpak en visie hierin is? Zijn jullie net als ik groot voorstander om betere jeugd door te ontwikkelen op een passende baan? Geloven jullie ook dat we tennis easy, fun & healthy kunnen maken voor starters (jeugd & volwassenen) door ze spelenderwijs met aangepaste materialen te leren tennissen?

Hieronder de video 3’59” (vanaf 1’49” gaat de video over betere jeugd en startende volwassenen):

12 antwoorden op “ITF campagne “serve, rally & score””

 1. Herold A, Supèr, Independent Performance Coach, Zwitserland schreef:

  wij laten in de tussentijd de getalenteerde kinderen heel snel doorstromen oranje- groen- normaal. Zodat zij vroeg hun orientatie aspekt ontwikkelen en ‘voelen’ de druk van een normale bal beter. Met 10 spelen ze full court en drukballen. Met 11/12 spelen ze dan op Tennis Europe Top niveau.

  1. Anneke Jelsma de Jong schreef:

   Hallo Herald
   De zachtere ballen zorgen ervoor dat het leren van de techniek makkelijker gaat en dat de kids of volwassenen sneller resultaat ervaren.
   Wat van belang is dat het kind altijd uitdagingen moet hebben. M.a.w. wie toe is aan de volgende stap kan maken, die moet door kunnen.
   Ieder kind streeft naar echt tennis met de harde bal. Vaak blijft een kind te lang hangen in de zachtere ballen en dan verliest het de uitdaging en stopt met tennis.

   1. Paul Honig schreef:

    Hallo Anneke,

    Dank voor je reactie. Goed om te horen dat je het belang inziet om kids en volwassenen snel succes te laten ervaren, want er haken veel kids en startende volwassenen af aangezien ze het te moeilijk vinden om tot spel (serve, rally & score) te komen.

    Tevens ben ik het helemaal met je eens dat het belangrijk is dat de spelers uitdaging hebben, want zowel te moeilijk als te makkelijk is niet goed voor de motivatie.

    Dat gezegd hebbende geloof ik dat je de kinderen zeker moet uitdagen alleen dan op de baan die past bij hun lengte. Uitdagen door agressiever (tempo/vaart/spin/precisie) en onder druk (tijd/ruimte/etc.) te leren spelen.

    Tevens willen kinderen in mijn ogen vooral gaaf tennis (zoals op televisie) leren spelen. Dit gaat juist beter op een baan en een stuit (vd bal) in verhouding met hun lengte.

    Ik begrijp dat vaak de perceptie is dat de volgende kleur tevens het volgende level betekent (dat oranje beter is dan rood bijv.). Uiteraard wil iedereen zo snel mogelijk naar het volgende level. Alleen oranje is niet beter dan rood en groen is niet beter dan oranje. Het alleen voor grotere kinderen.
    Goede oranje 1 spelers van 7 zouden in mijn ogen niet naar groen moeten gaan, maar naar oranje +. En als dat te makkelijk is voor ze naar oranje ++.

    Wel begrijp ik dat als alle betere spelers doorgeschoven worden naar de volgende kleur, de competitie verzwakt en je zodoende genoodzaakt bent je de betere kids door te schuiven naar de volgende kleur (aangezien ze anders de motivatie verliezen of naast hun schoenen gaan lopen).

    Ik ben benieuwd of je de spelers tevens zou doorschuiven als andere betere spelers ook niet doorgeschoven zouden worden en ze zodoende een uitdagende competitie zouden hebben in hun eigen kleur?

    Sportieve groet,
    Paul

   2. Herold Super schreef:

    Hoi Anneke, wat leuk weer wat van je te horen. Wij werken met de ‘gewone kinderen’ en de laat bloeiers ook met dit principe dat je beschrijft. Is ook bewezen goed te funktioneren èn na de invoer van de Tie-Break, de eerste grote verandering van de ITF , obligatorisch rood, oranje,groen stappen in te voeren in het Kids Tennis. Ik geef je ook helemaal gelijk, dat werk doen wij ook. Ik heb de situatie van de grote talenten aangeboord , die al heel vroeg op een profi karriere worden opgebouwd. Het geld is er ook voor aanwezig. Geen interesse in Club leven, die spelen ook geen Jeugd Competitie ( er is een limiet ,een plafond, naar boven ! waardor deze kinderen NIET Jeugd competitie kunnen spelen. Ze mogen bij de volwassenen spelen, maar laten dat zijn, omdat ze daar van de baan geknald worden. Deze Kinderen spelen alleen maar toernooien en vanaf 10 ook internationaal. Met 16/17 beginnen ze dan ook competitie te spelen op Hoofdklasse en Eredivisie niveau. Ik probeer al jaren Swiss Tennis zover te krijgen dat ze een Nationale Jeugd Competitie op starten ,voor deze kinderen, tot nu toe zonder resultaat. Het gemiddelde niveau van de kinderen hier is heel hoog. Die daar niet aan mee doen vallen ook met 15/16 af. De verenigingen hebben daar ook een groot gat aan leden. Waarbij hier überhaupt het ‘construct’ Vereniging op de afschuiflijst van veel ouders staat. Zij willen in hun ‘time’management alleen voor de daadwerkelijke tijd die het kind op de baan staat betalen. Vergeet niet dat een privé training 100 Euro per uur kost, excl baanhuur , voor een getalenteerd kind moet je hier voor een opleiding tot Tennis Profi tot 18 e levensjaar rekenen met 240.000 tot 270.000 Euro

  2. Paul Honig schreef:

   Beste Herold,

   Dank voor je reactie. Interessant om te horen wat de redenen zijn om kids snel door te laten stromen en super gaaf dat ze daarmee Tennis Europe Top niveau kunnen spelen!!

   In mijn ogen (en tevens uit onderzoek van o.a. Micheal Ebert) komt naar voren dat topjeugd in oranje vergelijkbaar tennis spelen (aggressief serveren, onder druk retourneren, rallytempo, inkomen naar het net, etc.) als topspelers van tv.
   Tevens dat deze aspecten op de hele baan met zowel de groene als de gele bal terugzakken. Pas rond het 14de levensjaar (wanneer de hele baan weer in verhouding is met de lengte van het kind) kunnen ze weer het spel spelen wat ze op oranje lieten zien.

   Nu begrijp ik dat als ze vroegtijdig naar geel gaan, dat ze dan beter kunnen presteren onder 12 op topniveau door o.a. de punten die je beschrijft. Nu is alleen mijn vraag of dit tevens het beste is voor de spelers op lange termijn aangezien ze tijdens de gouden leerleeftijd (ca. 10 jaar) op een baan staan die in verhouding met hun lengte erg groot is en waarbij ballen relatief hoog voor ze opstuiten.
   Hierdoor zul je meer rally’s op vastheid zien i.p.v. “first strike agressive all court tennis” (wat de realiteit op tv is).

   Dat gezegd hebbende kan ik me voorstellen dat je ze wilt klaarstomen voor die topjeugd toernooien t/m 12.
   Ik ben benieuwd of je je kunt vinden in mijn onderbouwing en of je andere aanpak had gehad als er op top niveau internationaal t/m 12 met groen gespeeld zou worden (waar ik voorstander van zou zijn)?

   Sportieve groet,
   Paul

   1. Herold Super schreef:

    Wij hebben een andere uitgangssituatie in Zwitserland: Er is geld!!! Dat betekent dat de echte talentjes vaak b.v. 5 x in de week privé training hebben s’morgens van 8 – 9 en s’middag’s 2 uur in de groep en daarna nog kondi.Ze zijn op sportscholen ondergebracht, waar ze met andere sporttalenten samen zijn en kunnen elk weekend een toernooi in hun eigen speelsterkte!! spelen. Dit kan ook een leeftijdsgroep hoger zijn..Deze kinderen gaan met 7 al door van oranje naar groen.
    Alle andere spelers en speelsters ontwikkelen zich net als in Nederland, in hun eigen Tempo. Zij kunnen ook nog toernooien en kompetitie t/m. 12 spelen, level ‘groen’.

   2. Herold Super schreef:

    In al die landen waar het recht van de sterkste ( en helaas ook de rijkste), geldt dat die kinderen die zich daar doorzetten en vroeg met druk worden gekonfronteerd (vraag maar vriend en kollega Frits Don: Alleen met druk trainen!) zich ook op de Tour doorslaan. Die landen die menen dat je kinderen niet met prestatiedruk moet confronteren (bijv Zweden) zijn zo goed als van het internationale Tennis podium verdwenen.

    1. Paul Honig schreef:

     Helder en begrijpelijk dat aspecten als geld en daarmee trainingsmogelijkheden een factor spelen. Tevens ben ik het helemaal met je eens dat het cruciaal is dat de sterkste spelers tegen elkaar strijden en daarmee al vroeg leren spelen onder druk. In mijn ogen zou het mooiste zijn als dit gebeurd op een baan die in verhouding is met het lengte van de speler, zodat ze agressief totaaltennis kunnen spelen en ontwikkelen. Helaas is dat op dit moment nog een utopie, zolang nationaal en internationaal de toernooien t/m 12 op de hele baan met geel worden gespeeld.

     Sportieve groet,
     Paul

     1. Herold Super schreef:

      Als Toernooi Directeur van Tennis Europe heb ik bij mij oa Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Popyrin, Andrey Rublev, Matteo Berrettini,Damir Dzumhur, Belinda Bencic e.v.a in de Stork International U-12 Tennis Europe series als deelnemers gehad. Alleen Bencic en Popyrin hebben het kunnen winnen.Toch zag je dat ze al een ontzettend potentiaal hadden en deze kinderen speelden uitsluitend met geel!!! De manier waarop ze speelden week niet af, van wat ze nu doen.De service was nog niet zo dominant, maar de 2e bal na de service zat er al in. Daarvoor was de return al genadenloos en belangrijker vind ik dat het hele plaatje al heel erg professioneel was. De intensiteit van de warming up, de lichaamspanning tijdens de wedstrijd, de Mind-set en de zelfstandige Cool- Down.Zeer beindrukkend!
      Eigenlijk waren ze daar al technisch rijp en moesten alleen nog groeien en sterker worden.Het resultaat zie je op de wereldranglijst!

     2. Herold Super schreef:

      Voor diegene die het leuk vinden meer over het internationale Jeugd Tennis te ervaren, verwijs ik op mijn publicatie van 2017:’A true story of Rags to Riches by Herold Super’. Je vindt het in het internet, gewoon googlen!

 2. Stefan Weeda schreef:

  Hoi Paul,
  Ik ben het ermee eens dat kinderen vaak te snel naar een volgende kleur gaan en dus te snel op een te grote baan gaan spelen met te snelle ballen in relatie tot hun fysieke mogelijkheden. Echt jammer. Het probleem is een te grote diversiteit aan leraren en druk van ouders, vorming competitie teams en vriendjes en vriendinnetjes.
  Wij (TOF Tennis) vinden dat we kinderen op basis van competenties door zouden moeten laten gaan naar een volgende kleur. Als we ons als leraren daar allemaal aan zouden houden weten we zeker dat de kinderen fysiek klaar zijn om naar een grotere baan te gaan met snellere ballen en komt enigszins de diversiteit aan leraren te vervallen, omdat we allemaal werken met hetzelfde ‘fundament’ (Ontwikkelings matrix). Zou dit bijdragen aan ontwikkeling/niveau, betere indeling van tenniskids competitie en uiteindelijk meer spelplezier?

  1. Paul Honig schreef:

   Hoi Stefan,

   Dank voor je reactie en ik kan me zeer goed vinden in de oorzaken die je noemt waarom er te snel doorgeschoven wordt. Tevens denk ik dat inzichtelijk maken van de competenties kunnen helpen.

   Daarbij vind ik dat minder begaafde kinderen die een bepaalde lengte hebben al door mogen bij het beheersen van bepaalde basisvaardigheden (competenties). Dit terwijl de meer begaafde kinderen uitgedaagd moeten worden met extra competenties (doorontwikkelen) op een kleine baan zolang hun lengte niet toelaat om door te stromen.

   Mike barrell maakt hierbij onderscheid tussen in competenties tussen musts, shoulds en coulds. Helemaal als hierin onderscheid gemaakt wordt, denk ik dat zo’n ontwikkelingsmatrix erg leuk en functioneel is:)

   Sportieve groet,
   Paul

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Link van de week archief

Oefenvormen ontspannen swings

21 oktober 2021

Ontwikkelen van zuivere basistechnieken

14 oktober 2021

Coachen op het mentale vlak

7 oktober 2021

Ideal Performance State

30 september 2021

Mentale vlak

23 september 2021

Actueel

 • Nieuwsbrief

  30/09/2021
 • Nieuwsbrief Tennisplayer Augustus

  31/08/2021
 • Nieuwsbrief Tennisplayer Juli

  29/07/2021
Meer nieuws
Copyright © 2019 - Vereniging Nederlandse Tennisleraren - Design & Realisatie: Webheads B.V.