Waar kunnen we je mee helpen?
Waar kunnen we je mee helpen?

Waar kunnen we je mee helpen?

Mijn account

Log nu in en ontdek alles wat Tennisleraren te bieden heeft.

Inloggen

Lid worden

Ontdek nu de vele voordelen als lid van VNT!

Ontdek

De door de KNLTB verspreide ‘Visie op Techniek’ beschrijft dat ‘de daarin vermelde aandachtspunten gelden als uitgangspunt voor het aanleren van techniek binnen tennis’.  Bij het ontwikkelen van een power-forehand wordt o.a. ‘een semi-western greep’ geadviseerd en ‘een racketblad hoger dan de hand naar achteren’.

In bovenstaand Instagram-filmpje zien we bij twee talentvolle jeugdspelers op niveau Rood 1 weinig van die aandachtspunten terug (forehand zonder lusje vanuit eastern forehand-greep).  Zou het zo kunnen zijn dat beginnende jeugdspelers meer baat hebben bij een eastern FH-greep (meer controle door meer mogelijke raakpunten). En ook dat het voor deze tenniskids Rood gemakkelijker is om zonder lus het racket naar achteren te brengen, waardoor er geen hinderlijke verstoringen plaats kunnen vinden op de racketbladcontrole?  Moet dit mogelijk pas later geleidelijk en verstandig uitgebouwd worden naar die power-forehand, met de daarbij passende aandachtspunten die we herkennen bij topspelers; dus een Visie op Techniek gekoppeld aan fysieke mogelijkheden en ontwikkelingsniveau?

Ik ben benieuwd hoe mijn collega’s die ook met beginnende tenniskids werken hierover denken, en ook naar de mening van onze leercoaches.  Stuur je reactie hieronder.

Hans Jorna

Elk VNT-lid kan een voor tennisleraren interessant link (filmpje van max. 5 minuten) aandragen op vnt@tennisleraren.nl.

7 antwoorden op “Visie op Techniek?!”

 1. Sophie Asberg schreef:

  Een hele leuke link Hans!

  1. Kees Lindhout schreef:

   Hele mooie aanvulling voor de vnt site .
   Mogelijk ook voor de toekomst filmpjes plaatsen van minder motorische spelers , en wat zijn dan de beste correcties of oefenvormen .

 2. Frank Vermeulen schreef:

  Bewegen wel al goed, maken ook de beweging af. Gaan terug naar het midden. Dus inderdaad 2 spelers die iets van talent / gevoel hebben. Kids pakken vaak het rackets vast zoals ze het fijn vinden en dan zie je vaak dat er best al leuk gespeeld wordt zonder echt te letten op techniek. Laat ze lol / plezier hebben is naar mijn mening op die leeftijd het belangrijkste.

 3. Tim schreef:

  Prima fh vertrekpunt dit, in rood. Vind de service zorgwekkender: geen ritme, bladstand, opgooi etc. Dat kan al beter/compacter–> beter ritme , in rood.

 4. Paul Honig schreef:

  Beste Hans,

  Ik kan me erg vinden in je aanvulling hierop en geloof dat we spelers een techniek moeten geven die past binnen hun skill level van dat moment. Dit zodat spelers in staat zijn om het spel te spelen (i.p.v. alleen kunnen zwaaien), hetgeen niet alleen cruciaal is voor plezier en motivatie, maar tevens voor de ontwikkeling van vaardigheden die we vaak als talent omschrijven en cruciaal zijn voor iemands niveau en potentie zoals: timing, balgevoel en aanpassingsvermogen. Dit filmpje ligt dit uitstekend toe in mijn ogen: https://www.youtube.com/watch?v=aBj0xUBbQlI&t=91s

  Hieraan toevoegend vind ik de technisch basis wel degelijk zuiver weggezet moet worden en gewaakt moet worden voor extremen. Waarbij dat juist goed lukt als je begint met een simpele zwaai en dat tevens combineert met de juiste baan en ballen (anders dan bij Djokovic in het filmpje).

  Sportieve groet,

  Paul Honig
  Insight Tennis Academy

  1. Hans Jorna schreef:

   Paul, bedankt voor het doorsturen van de link. Ik kan iedereen aanraden om hier even op te clicken. Het laat enerzijds een jonge Djokovic zien met een alles behalve soepele techniek. Maar hij is wel het spelletje aan het spelen en uiteindelijk heeft deze oorspronkelijke techniek hem later niet in de weg gestaan. Anderzijds laat de video een tennisleraar zien die droog tot op de millimeter de perfecte lus-techniek oefent met zijn leerlingen. Wie beleeft op die momenten het meeste spelvreugde?!

 5. Frank van Oerle schreef:

  Ken jongens natuurlijk niet maar mijn intuitie. Niet vermoeien met technieck. Wel onbewust door veel voordoen en laten nadoen. Gaan ze het “vanzelf” nadoen en onstaat hun eigen technieck dichter bij gewenste. Groet oldtimer met atp forehand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Link van de week archief

Tenniskids

25 november 2021

Praktische oefening

18 november 2021

Grappige oefenvorm

11 november 2021

Een goede leraar kan zaken simpel uitleggen

4 november 2021

Universal swing

28 oktober 2021

Actueel

 • Nieuwsbrief

  29/10/2021
 • Nieuwsbrief Tennisplayer September

  29/10/2021
 • Nieuwsbrief Tennisplayer Augustus

  31/08/2021
Meer nieuws
Copyright © 2019 - Vereniging Nederlandse Tennisleraren - Design & Realisatie: Webheads B.V.