De door de KNLTB verspreide ‘Visie op Techniek’ beschrijft dat ‘de daarin vermelde aandachtspunten gelden als uitgangspunt voor het aanleren van techniek binnen tennis’. Bij het ontwikkelen van een power-forehand wordt o.a. ‘een semi-western greep’ geadviseerd en ‘een racketblad hoger dan de hand naar achteren’.
In bovenstaand Instagram-filmpje zien we bij twee talentvolle jeugdspelers op niveau Rood 1 weinig van die aandachtspunten terug (forehand zonder lusje vanuit eastern forehand-greep). Zou het zo kunnen zijn dat beginnende jeugdspelers meer baat hebben bij een eastern FH-greep (meer controle door meer mogelijke raakpunten). En ook dat het voor deze tenniskids Rood gemakkelijker is om zonder lus het racket naar achteren te brengen, waardoor er geen hinderlijke verstoringen plaats kunnen vinden op de racketbladcontrole? Moet dit mogelijk pas later geleidelijk en verstandig uitgebouwd worden naar die power-forehand, met de daarbij passende aandachtspunten die we herkennen bij topspelers; dus een Visie op Techniek gekoppeld aan fysieke mogelijkheden en ontwikkelingsniveau?
Ik ben benieuwd hoe mijn collega’s die ook met beginnende tenniskids werken hierover denken, en ook naar de mening van onze leercoaches. Stuur je reactie hieronder.
Hans Jorna
Elk VNT-lid kan een voor tennisleraren interessant link (filmpje van max. 5 minuten) aandragen op vnt@tennisleraren.nl.